“ATA TOHUMU, PROTEİN DEPOSU” “FISTIK GİBİ FISTIK “

 

Edirne Valisi Ekrem CANALP’in destekleri Meriç Kaymakamı Ekrem GÜNGÖR ‘ün koordinasyonunda Meriç yer fıstığının markalaşma çalışmaları başladı. Konu ile ilgili Meriç Kaymakamı şunları aktardı;

“Fıstığımızın katma değerini artırmak adına Sayın Valimizin talimatlarıyla Meriç yer fıstığı ezmesi numuneleri yapıldı , çok kaliteli ürünler ortaya çıktı , tanıtım için paket çalışmaları yapıldı , fıstığımız için slogan oluşturuldu. Ata tohumu , protein deposu , Fıstık gibi fıstık sloganı ile yola çıktık . İlerleyen zamanlarda Meriç’te yöresel ürünler tanıtım ve eğitim merkezi açıyoruz . Bu merkezimize fıstık kavurma , harman ve paketleme makinaları aldık .Kadın üreticilerimiz kooperatif kurdu çok yakında üretime geçecekler . Tanıtım videolarımızı da çekerek, bu güzel Trakya fıstığını tüm ülkemize tanıtmak istiyoruz . Başta Bizlerden desteğini esirgemeyen projeye sahip çıkan Sayın Valimize ve ayrıca katkılarından dolayı İl Tarım ve Orman Müdürümüze , İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüz ve Ziraat Odası Başkanlığımıza çiftçilerimiz adına teşekkür ederiz .”

Meriç Yer fıstığı; içerisinde bol miktarda B grubu kompleks vitaminleri ile E vitamini bakımından zengin, mineral olarak kalsiyum, magnezyum, fosfor ve demir içeren, albümin bakımından da zengindir. Bilindiği gibi albümin kanda önemli miktarda bulunan dokuların oluşumu ve onarımı için gerekli proteinlerden biridir. Çok zengin besleyici içeriğine rağmen kalori bakımından çok zengindir. 100 gram yer fıstığı yaklaşık 500 kaloriye denk gelmektedir ve yaklaşık % 50 oranında yağ içermektedir ama bunlara rağmen kolesterol içermemektedir. C ve A vitaminlerini de içermemektedir.

Meriç Yer Fıstığı Besin Değeri:
Karbonhidrat (g) 8.29
Protein (g) 25.25
Yağ (g) 48.1
Lif (g) 10.93
Kolesterol (mg) 0
Sodyum (mg) 11
Potasyum (mg) 660
Kalsiyum (mg) 40
Demir (mg) 1.82

Meriç Yer Fıstığının Faydaları Nelerdir?
Yer fıstığı zengin bir E vitamini kaynağıdır. Ayrıca içeriğinde resveratrol adı verilen bir antioksidan da bulunur. Çok güçlü bir antioksidan olan resveratrolün vücuda etkisi çok yönlüdür. Ancak oran olarak, resveratrol en çok beklemiş üzüm çekirdeği ve üzüm içerisinde bulunmaktadır. Bu antioksidan madde kalp ve damar sağlığını çok yönlü korur ve kansere karşı savaşçıdır.
Yer fıstığı gerek bozulmayı ve küflenmeyi önleme gerekse bazı biyokimyasal olaylar nedeniyle kavrulmuş vaziyette tüketilmelidir. Bu haliyle kandaki iyi kolesterol seviyesini yükseltir ve kötü kolesterol seviyesini düşürmektedir. Hormonlara da etki etmekte ve düzgün çalışmasını sağlamaktadır. Göz sorunları içinde önleyici ve oluşumunu azaltıcı etkisi vardır. Özellikle katarakt gibi sorunlara karşı etkilidir.
Bunların dışında sedef hastalığına karşı yağının etkili olduğu iddia edilmiştir. İçerdiği magnezyum nedeni ile kemik sağlığı için de fayda sağlayabilir.
Mide sorunlarına da fayda sağladığı söylenmiştir. Ayrıca, aç karna makul ölçülerde yendiğinde tok tutucu peklik verici etkisi vardır. Bu nedenle kilo vermeye yardımcı olabilir.
Vücut geliştiricilerin yakından tanıdığı, hücre yapılanması ve kas sağlığı için önemli bir protein olan L-Arginin yönünden en zengin gıdalardan birisidir.”